Kutsikate kuulutused

2022. aasta edukaim juuniorhändler: Gerda Vunš

2022. aasta edukaim juuniorhändler: Gerda Vunš

Foto: Andrei Vunš
Küsis Aleksei Smetanin

Tutvusta, palun, natuke ennast. Kuidas sattusid koeramaailma ja jõudsid näitusteni?

Olen Gerda, tänaseks 16-aastane. Koertenäituste maailmas tegutsen juba viiendat aastat. Alustasin koeranäitustel käimist päris väiksena. Muidugi ei saanud ma alguses midagi aru, kuid lahe oli ikkagi. Tol ajal oli meil peres alaska malamuut, kes aktiivselt ja väga edukalt näitustest osa võttis. Ringis näitas teda Sergei Tsõba, kes aastaid hiljem sai minu treeneriks ja suureks eeskujuks. Kui olin 11-aastane, pakkusid vanemad mulle võimalust minna proovima koertega trenni tegemist. See idee meeldis mulle kohe. Kõige rohkem meeldis mulle, et vahel sain trennis ja võistlustel kommi. Alles hiljem sain aru, et lihtsalt lõbusast ajaveetmisest on saamas mu elu huvitavaim ja olulisim osa.

Sul on üsna palju võite. Oled olnud nüüdseks kaks aastat (2020 ja 2022) aasta edukaim juuniorhändler. Kas mäletad oma esimest võitu? Milline võit on sinu jaoks kõige tähtsam?

Mäletan, et nelja parima hulka sain peaaegu oma esimesel näitusel, kuid esimene koht saavutada õnnestus mul alles aasta hiljem. Loomulikult mäletan oma esimest võitu suurepäraselt! See oli 2019. aastal Tartus, kohtunikuks Kalvo Kriisk. Osalesin shih tzu Gavrikuga. Ma mäletan väga hästi, et pidin esiotsa osalema teise koeraga, kuid viimasel hetkel selgus, et koer ei tunne end hästi. Olin paanikas, sest võistlus oli juba algamas, aga koera mul polnud. Viimasel hetkel anti mulle koer, keda nägin esimest korda ning aega treenimiseks ei olnud. Raskustest hoolimata läks meil ilusti ning saavutasime võidu nooremas vanuserühmas.

Loodan, et kõige tähtsamad võidud ootavad mind veel ees, kuid praeguse seisuga on suurimaks võiduks juuniorhändlerite Eesti meistrivõistlustel kolmanda koha saavutamine. See andis mulle võimaluse esindada Eestit Euroopa meistrivõistlustel 2021. aastal Budapestis.

Mis tõud on sul kodus praegu? Milline on sinu unistuse tõug?

Kodus on mul viieaastane alaska malamuut ja kolmeaastane lääne-göta spits. Olen väga palju mõelnud, millised võiksid olla minu tuleviku koeratõud, kuid pole veel kindlale otsusele jõudnud. Kuna meie peres on alati olnud FCI 5. rühma koerad, siis on see rühm mulle väga südamelähedane. Usun, et tulevikus on mul kindlasti mõni koer just sellest rühmast. Lisaks 5. rühmale on mulle väga sümpaatsed ka 1. ja 7. rühm.

Mida sa soovid saavutada koerte maailmas lähiajal ja pikemas perspektiivis?

Üks minu suurimatest eesmärkidest ning ühtlasi ka unistustest on võita juuniorhändlerite Eesti meistrivõistlused ning esindada meie riiki Cruftsil. Loomulikult on plaanis osaleda ka teistel suurtel koertenäitustel, näiteks World Dog Show, European Dog Show, Split jms. Lisaks näitustele pakub huvi ka agility. Täiesti võimalik, et see koeraspordiala võib mängida suurema või väiksema tähtsusega rolli minu elus. Selles olen aga täiesti veendunud, et kogu minu elu saab olema seotud koertega!

Foto: Inna Grinn

Kas juuniorhändleri (JH) võistlused on noortele vajalikud? Miks?

Mina usun, et kindlasti on need võistlused vajalikud. Paljud lapsed saavad alustada oma teekonda näituste maailmas just juuniorhändlerite võistlustest. Kui soovid oma tulevikku siduda koertega ning et sinu elus oleksid koerad, siis on JH võistlused just sinu jaoks.

Mida soovitada nendele, kes just alustavad oma JH karjääri?

Minu suurim soovitus – olge teadmiste suhtes ahned. Händler ei ole see, kes sikutab koera rihmast ja ilusti naeratab. Händer on inimene, kellel on teadmised. Teadmistel ja õppimisel pole piire.

Loomulikult on osal inimestel loomupärane oskus koertega suhelda. Samas talent ei mängi absoluutselt rolli, kui puudub järjepidevus ja pühendumus. Kui sa ei sea endale unistusi ja eesmärke, siis ei jõua tõenäoliselt ka kuigi kaugele. Soovitan vaadata koertenäitusi mitte ainult kohapeal, vaid ka nende videoid. Vaata, analüüsi ja tee järeldusi. Võimaluse korral osale näitustel ka väljaspool Eestit. Viimane, mida tahan öelda nii alustajatele kui ka kogenumatele – armastage koeri!

Foto: Aleksandrs Borodajenko

Gerda Vunš. Foto: www.dog-foto.com