Kutsikate kuulutused

Alla Rõõm: soovitan kasvataja koolitust kõigile!

Alla Rõõm: soovitan kasvataja koolitust kõigile!

Küsis: Lemmi Kann
Fotod: Alex Design, Aleksandr Abrosimov, erakogu

Eelmisel sügisel Eesti Kennelliidu korraldatud kasvataja algkoolitusel osalenud Alla Rõõmu sõnul andis koolitus talle palju uusi teadmisi sellest, kuidas olla hea kasvataja, ja veendumuse, et kasvataja koolitusel võiksid osaleda kõik, kes vähegi aktiivsemalt tõukoeranduse maailmas tegutsevad.

Teil on oma kennel – kui kaua? 
Ametlikult registreerisin kennelnime aasta tagasi – Grand Tallione, ja sündinud on ka esimene pesakond.

Kui pikalt olite lihtsalt huskyde õnnelik omanik enne, kui otsustasite ka kasvatajaks hakata?
Mul olid huskyd enne seda viis aastat, aga kuna ma olen siberi husky tõu hull fänn, võib öelda, et iga aasta läheb arvesse kolme aasta eest!

Millised olid teie teadmised kasvataja töö kohta enne koolitust? 
Mul on olnud õnn olla osa teadlikust koeraaretajate ringkonnast, mis oli mulle väga suureks abiks. Minu tutvusringkonnas on palju professionaale, kes jagavad lahkesti oma kogemusi, teadmisi ja informatsiooni. Inglise keele oskus võimaldas mul lugeda ka artikleid ja raamatuid, mille on kirjutanud selle tõu suurimad autoriteedid, peamiselt Ameerika Ühendriikidest. Kuid õppimisprotsess ise on muidugi lõputu – see ei saa kunagi otsa.

Milliseid uusi teadmisi ja kasu te kasvataja koolituselt saite?
Sain väga palju uusi teadmisi! Peamiselt seaduste, veterinaaria ja tõuaretuse valdkonnas. Kursused aitasid mul aga eelkõige süstematiseerida oma teadmisi, avastada lüngad oma teadmistes ja mõista baasteadmiste olulisust.
Natuke piinlik tunnistada, kuid varem ma ei mõistnud näiteks mikro- ja makroelementide olulisust koerte toitumises ja millised võivad olla tagajärjed tervisele, kui need teadmised on puudulikud.
Hästi kasulik oli ka info loomaarstide kohta – millised spetsialistid meil olemas on ja millistes kliinikutes nad töötavad.

Kogu kasvataja koolitus toimus Zoomis. Kuidas teile selline õppevorm sobis?
Online-õpe on minu jaoks mugav. Olen juba varemgi nii õppinud ja ka ise teistele sel viisil kursuseid teinud. Ma pole täheldanud, et see oleks probleemiks olnud ka teistele osalejatele. Ka need, kelle jaoks see oli esimene kord online-õppes osaleda, said kiiresti kõigega hakkama.
Kuigi koolitus oli Zoomis, sain palju uusi tuttavaid. Paljusid nimesid ma teadsin enne Facebookist, aga tänu kasvataja koolitusele saime nüüd ka tuttavaks. Meil on siiani koolituse Facebooki grupp alles, kus me suhtleme ja saame üksteiselt nõu küsida ning kogemusi jagada. Eriti tore oli tuttavaks teiste oma tõu inimestega.

Kas oli mõni loeng ja koolitaja, mis ja kes teile mingil põhjusel eriti sügava mulje jättis? 
Kõik õppejõud meeldisid mulle väga! Oli näha, et nad kõik on oma valdkonna professionaalid. Ma kuulasin neid tähelepanelikult ja lisasin oma teadmiste pagasisse palju kasulikku materjali. Lubage mul aga erilist armastust väljendada Jelena Hõimile – ta on suurepärane lektor, kes esitab väga kasulikku materjali selgelt ja arusaadavalt ning kuulub minu jaoks nende spetsialistide hulka, kes mõtlevad laiemalt ja näevad suurt pilti.

Millisel teemal tahaksite veel koolitust saada?
Ma tahaksin kõiki koolitusi, mis on aitavad kasvatajat tema töös! Näiteks nii kõige värskemad geneetikauudised kui ka üldine veterinaaria, tõu töötuba, kenneli territooriumi ja töö organiseerimine jne – andke seda kõike!
Näiteks oli minu jaoks väga kasulik ka kohtunike algkoolitus, millel ma osalesin, kuigi mul ei olnud siis plaanis kohe kohtunikuks saada. Ma olen väga õnnelik, et otsustasin selle koolituse läbi teha, sest sain väga palju uusi teadmisi. See oli väga huvitav!

Mida ütlete neile, kes ei ole veel otsustanud, kas osaleda kasvataja koolitusel või mitte?
Ütlen ausalt – kasvataja koolitus on väga kasulik, ja mitte ainult neile, kes sooviva aretusega tegeleda.
Alles kasvataja koolitusel saad aru, kui palju ja milliseid teadmisi on tegelikult vaja selleks, et olla hea kasvataja. Ja kui palju lihtsam on sinu töö kasvatajana, kui sa juba tead, milliseid teadmisi sa veel juurde soovid saada ja millises suunas kasvatajana liikuda.
Ma soovitan kasvataja koolitust ka neile, kes praegu isegi ei mõtle kasvatajaks hakkamise peale, aga tegelevad aktiivselt koertega – näiteks käivad näitustel, teevad koerasporti või osaleva jahikatsetel. Kasvataja koolitus annab tõukoerandusest väga hea pildi ja aitab sihte seada, kuhu suunas ise edasi areneda.